Vesti

U nedelju, 26. juna, u Majdanpeku je zvanicno završen drugi “SOUND AND VISIONS” festival, ali grad još nisu napustili svi gosti i utisci ne prestaju da se prepricavaju. Cetiri programa je okupilo cetrdeset osam gostiju koji su na kraju svog boravaka bili u prilici da obidu najatraktivnije lokacije Rudnika bakra Majdanpek i time trijumfalno, vožnjom u kabini dampera, završe svoj boravak u ovom autenticnom gradu sa nekoliko hiljada stanovnika.

Za tri dana festivala prikazano je dvanaest kratkometražnih igranih filmova, odsvirano je šest koncerta, postavljeno je pet audio-vizuelnih intervencija na pet razlicitih lokacija u gradu, održana su dva predavanja, jedna radionica i predstavljen je jedan festival (DIS-PATCH), a uz sve to dupliran je broj publike u odnosu na prvi festival.

U jedinom takmicarskom programu, KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM, u konkurenciji dvanaest filmova iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije jednoglasnom odlukom troclanog žirija u sastavu Božidar Zecevic, Srdan Vucinic i Miloš Tomic pobedio je film Marte Popivode CUVAR. Nagrada ZLATNA DAMPER GUMA i 50.000,00 RSD dodeljena je u konkurenciji najbolji film festivala, ali po recima žirija treba istaci filmove koji su bili u najužem izboru za nagradu jer svojim kvalitetom to zaslužuju. To su filmovi: VAN KONTROLE iz Srbije Gale Goliani, SRECA Šejle Kameric iz BIH, STEVAN M. ŽIVKOVIC Vladimira Tagica iz Srbije i film KAKO JE ILIJA LADIN PREDAVAO NEMACKI Segora Hadžagica iz BIH.

U programu VIZUELNE INTERVENCIJE Marko Markovic – ARHEOLOGIJA PODLOGE, Vladimir Miladinovic – O ZLATNOM DOBU, Srdan Tkacenko – HOLIDAY i Branko Milanovic – ODVAJANJE ostavili su svojim javnim intervencijama u trajno vlasništvo Majdanpeku jedinstvene radove izvedene u, za ove umetnike, specificne medije. U okviru ovog programa u bazenu OŠ 12. septembar likovna umetnica Ivana Ivkovic je postavila svetlosnu instalaciju napravljenu od belog krita HOLY OFFICE. Sa svog dalekog puta po svetu, ili na kraj sveta, po Južnoj Americi, Ivana Ivkovic donela je secanja i iskustva koja je arhivirala kroz fotografije i prezentovala kao etape puta kojima se stiže do Holy office-a, kao putovanje do samog sebe, kao potraga za licnim i umetnickim identitetom.

Kao i prošle godine u MUZICKOM PROGRAMU nastupilo je šest bendova ukljucenih u stvaralaštvo alternativne scene gitarske Rock’n’Roll muzike: KILL ME LASER, THREESOME, VIRVEL, OLA HORHE, VELIKI PREZIR i REPETITOR, smenjivali su se iz veceri u vece i u nekim trenutcima dovodili publiku do vrhunca uzbudenja.

Program “OPEN SOURCE” I KREATIVNOST U DIGITALNOM DOMENU je nastavio svoj edukativni put sa ciljem bolje informisanosti ljudi o postojecim alternativama dominantnim IT sistemima. Selektor programa Marko Nikolic je u dva predavanja približio pojam “OPEN SOURCE” FILM i demonstrirao je moguci radni tok za izradu filma/videa uz pomoc slobodnog softvera.

Na kraju, posle drugog “SOUND AND VISIONS” festivala definitivno se može reci da je zaštitni znak ove manifestacije prateci program INDUSTRIJSKI TURIZAM u kome je ucestvovalo oko sto gostiju. Video materijal sa ovog programa, kao i detaljan izveštaj sa programa KIDS PATCH uskoro ce se naci na sajtu festivala www.savfest.com.

Srdacan pozdrav

Sound and visions tim

Majdanpek 24-26. 2011.

_____________________________________________________________________

SAOPŠTENJE ŽIRIJA — KRATKI METAR – Majdanpek 26.06.2011.

Na drugom multimedijalnom festivalu Sound and visions u programu Kratkometražni igrani film prikazano je dvanaest kratkometražnih igranih filmova iz ex-Yu zemalja. Odluku o dobitniku nagrade Zlatna damper guma i cek u iznosu od pedeset hiljada dinara doneo je troclani žiri u sastavu: Božidar Zecevic, Srdan Vucinic i Miloš Tomic. Filmovi o kojima se najviše raspravljalo, odnosno filmovi koji su bili u najužem izboru i otežali donošenje konacne odluke su: Van kontrole iz Srbije Gale Goliani, Sreca Šejle Kameric iz BIH , Stevan M. Živkovic Vladimira Tagica iz Srbije i film Kako je Ilija Ladin predavao nemacki Segora Hadžagica.

Na kraju, nagradu za najbolji film dobila je Marta Popivoda za film Cuvar u produkciji umetnicko-teorijskog kolektiva Teorija koja hoda(TKH), Fakulteta dramskih umetnosti(FDU) i Dart film-a.

_____________________________________________________________________

LOKACIJE I SATNICA SOUND AND VISIONS FESTIVALA

Program drugog po redu SOUND AND VISIONS festivala, koji ce narednog vikenda, od 24. do 26.juna, biti održan u Majdanpeku, odvijace na nekoliko lokacija u gradu.

U petak od 17 casova, u konferencijskoj sali Mesne zajednice, Marko Nikolic, selektor programa Open source i kreativnost u digitalnom domenu ce održati jednocasovno predavanje na temu slobodnog softvera i fenomena koji ga prate. Isto ce ponoviti i u subotu, na istom mestu, u isto vreme. citaj više

Nakon ovog programa, publika ce od 19:30, u Velikoj sali Doma Omladine, moci da pogleda kratkometražne igrane filmove producirane na teritoriji svima znanoj, kao EX-YU. Selektor, Dalibor Knežica, pred žiri i publiku ce postaviti 12 filmova iz 5 bivših jugoslovenskih republika, koji ce se takmiciti za nagradu festivala „Zlatnu dumper gumu“ i cek u vrednosti od pet stotina eura. citaj više

Finiš svake festivalske veceri bice rezervisan za koncerte. Vladimir Stojkovic, selektirao je 6 bendova, predstavnika alternativne srpske scene novije generacije, koji ce se predstaviti majdanpeckoj publici svake veceri od 22 casova, na platou ispred hotela “Golden Inn”. citaj više

Program Vizuelne intervencije ce biti lokacijski najrazudeniji. Selektor programa, koji je doneo najviše novina, Saša Tkacenko, potrudio se da umetnost “razbaca” po gradu. Od gostovanja svetski poznatog street art umetnika, MOOSE-a, koji je za sobom ostavio interesantan zid, preko pozlacivanja dumper gume na Groblju guma u RBM-u, pa sve do gostovanja Dispatch-a i Kidspatch-a, publika ce moci širom grada I okoline da otkriva nova polja savremene umetnosti koja donosi ovaj program. citaj više

Prošlogodišnji hit, Industrijski turizam, i ove godine ce, logicno, biti na istom mestu, u Rudniku Bakra Majdanpek. Nedelja, 26.6., 14 casova. Polazna stanica – rudnicka autobuska stanica. citaj više

Novinu na ovogodišnjem festivalu, svakako cini i Tribina “Otvoreno o javnim prostorima”, u organizaciji Gradanskih inicijativa, u okviru projekta “Otvoreno o javnim prostorima.” Ucesnici ce moci da razmene mišljenja na temu mapiranja javnih prostora i njihove revitalizacije za potrebe realizacije kulturnih sadržaja. Bazen OŠ “12. Septembar”/ 26.6. / 12 casova citaj više

U dogovoru sa menadžmentom hotela “Golden Inn”, za posetioce festivala SOUND AND VISIONS, dogovorene su benificirane cene smeštaja, pocev od nocenja za 900 dinara. Prevoz na relaciji Beograd-Majdanpek-Beograd u proseku iznosi oko 1000 dinara. Svi zainteresovani se mogu prijaviti na email smestaj@savfest.com

_____________________________________________________________________

PROMOTIVNI VIDEO – SOUND AND VISIONS 2011.

_____________________________________________________________________

PROMOCIJA FESTIVALA SOUND AND VISIONS U KC “GRAD”

Na promociji drugog po redu festivala SOUND AND VISIONS bice predstavljeni ovogodišnji programi, koji donose niz novina. Od gostovanja svetski poznatog street art umetnika MOOSE-a iz Velike Britanije, preko gostovanja DIS-PATCH-a i KIDSPATCH-a, do tribine OTVORENO O JAVNIM PROSTORIMA. Vise o ovoj promociji možete procitati na sajtu KC “GRAD” – www.gradbeograd.eu

_____________________________________________________________________

ŽIRI PROGRAMA KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM

Na festivalu Sound and visions u programu Kratkometražni igrani film odluku o dobitniku nagrade (“Zlatna damper guma” i cek od 50.000,00 RSD) u kategoriji najbolji film donece troclani žiri sastavljen od istaknutih filmskih radnika: Božidar Zecevic -predsednik, Miloš Tomic i Srdan Vucinic.

Božidar Zecevic je roden 1948. godine u Beogradu. U filmu je u službi istoricara filma, scenariste, režisera, filmskog kriticara, osnivaca i urednika filmskog casopisa “Filmograf”, a kasnije i “Novi filmograf”. Objavio je na stotine clanaka i šest knjiga o filmu u Srbiji i inostranstvu (SAD, Velika Britanija, Francuska, Španija, Italija, Rusija, Poljska).

Miloš Tomic je roden 5.2.1976. u Beogradu. Diplomirao je na filmskoj režiji na Akademiji umetnosti u klasi Miše Radivojevica. Magistarske studije animacije završio je u Pragu, na FAMU u klasi Petra Skale. Sada istaknuti autor filmova u tehnici stop trik animacija. Polaznik i moderator velikog broja radionica u Srbiji i i u svetu, ali i šire.

Srdan Vucinic je roden 1970. u Beogradu, diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na odseku svetske književnosti. Objavio je preko 300 tekstova posvecenih bioskopu i književnosti. Do sada je objavio knjige: “Kraljevstva i izgnanstva” (2002),” Andrej Tarkovski kratke studije: Skica za jednu filozofiju umetnosti” (2007), “Radanje kentaura” (2009), “Crno u koloru – crni humor u srpskom filmu” (2010). Njegove radio drame “Dragutin Ilic” (2007) i “Princ Ðorde Karadordevic” (2008) emitovane su na Radio Beogradu. Radio je kao umetnicki savetnik Festivala autorskog filma u Beogradu.

Prilkom donošenja odluke žiri ce se voditi osnovnim principima festivala, odnosno izabrace film koji odbija stereotipno redanje znakova filmskog jezika i provocira bez banalnosti.

_____________________________________________________________________

PRIJAVA ZA “OPEN SOURCE” RADIONICU U MAJDANPEKU JE POCELA I TRAJE DO 12.06.2011. u 20h

Ako želite da:

– Saznate šta je slobodni softver
– Naucite osnove rada u njemu
– Naucite osnove digitalne audio/video tehnologije
– Naucite osnove za realizaciju kratkog filma/videa
– Napravite kratki film/video

Prijavite se na e-mail: mn@savfest.com

Radionica se realizuje:

– U periodu od 13.6 do 24.6.
– Lokacija: Kancelarija za mlade (na spratu mesne zajednice)
– Termini predavanja: 20h – 22h
– Broj polaznika: do 10
– Radionicu vodi: Marko Nikolic (selektor programa “Open source i kreativnost u digitalnom domenu”, koji je doktorant digitalne umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu)

Uslovi za prijavu:

– da ste mladi od 30 god.*

*napomena: ako je neko stariji od 30 godina može da se prijavi, s tim što prednost imaju mladi ukoliko bude bio vršen izbor zbog broja polaznika

Radionica je besplatna!

U toku trajanja radionice, svako ko ima želju ili problem da instalira GNU/Linuks operativni sistem ili problem sa vec instaliranim sistemom, može da svrati i obrati se za pomoc.

_____________________________________________________________________

MUZIKA NA SOUND AND VISIONS – 14.05.2011.

Selekcija muzickog dela programa ovogodišnjeg, drugog izdanja SOUND AND VISIONS festivala, nece bitnije odskakati od prošlogodišnje filozofije. Jednostavno, nema potrebe. Srpska scena trenutno ima dovoljno kvalitetnih bendova. Ideja je ista. Majdanpecku publiku upoznati sa reprezentima alternativne srpske muzicke scene. Možda dobijemo i neko inostrano iznenadenje. Ko zna? Ipak, potvrdeno je 6 koncerata tokom poslednjeg vikenda juna. Lokacija je hol gradskog bioskopa. Starija garda je poslednji koncert tamo gledala pre skoro 15 godina, daleke nam 1997. godine. Mladi majdanpecani su možda i virili kroz prašnjava staklena vrata. Sve što su imali da vide je prostor pun gradevinskog (i ostalog) otpada. U tom, do kraja juna, zaista renoviranom prostoru, tokom tri festivalska dana, line-up ce ciniti, rasporedeni po danima, sledeci bendovi:

Petak 24.6.2011.

Kill me laser http://www.myspace.com/killmelaser

Threesome http://www.myspace.com/threesomerules

Subota 25.6.2011.

Olahorhe http://www.myspace.com/olahorhe

Virvel http://www.myspace.com/virvel

Nedelja 26.6.2011.

Veliki prezir http://www.myspace.com/velikiprezir

Repetitor http://www.myspace.com/repetitor

Uz pregršt kvalitetnog programa koji ce sadržati kratkometražne igrane filmove, audio-vizuelne intervencije, open source radionicu i predavanja, gostovanja Dis-patch i Kids-patch festivala, ali gostovanje svetski poznatog street art umetnika, Moose-a, bice i interesantne muzike. Zato spremite se i dodite.

_____________________________________________________________________

PROGRAM “OPEN SOURCE I KREATIVNOST U DIGITALNOM DOMENU” – 11.05.2011.

Program “‘Open source’ i kreativnost u digitalnom domenu” ce ove godine biti realizovan kroz dve aktivnosti: predavanja i radionicu. Predavanja ce se održati u prva dva dana festivala:

24. 6. 2011. Dan I – Otvoreni sadržaji

Na ovom predavanju ce se govoriti o “open source” filmovima, gde ce se objasniti
kakvi su to filmovi i prikazati dva takva kratka filma:
– Sintel
– La chute d une plume

25. 6. 2011. Dan II – FLOSS i kreativnost

Ovaj dan je predviden za prikazivanje rezultata radionice, i ujedno za predstavljanje korišcenih FLOSS alata u izradi tih radova. Polaznici radionice ce imati priliku da, pored prezentovanja svojih radova, iznesu licne utiske o FLOSS alatima koje su koristili, i o radu u samoj radionici. Cime se otvara mogucnost za diskusiju polaznika i publike. Posle toga ce se ukratko prezentovati svi upotrebljeni FLOSS alati.

13.6. 2011. – 24. 6. 2011. Radionica

Desetodnevna radionica, koja ce biti održana u prostoriji kancelarije za mlade, je namenjena srednjoškolcima završnih razreda koji do sada nisu imali prilike da rade sa FLOS softverom. Osnovni cilj radionice je upoznavanje polaznika sa slobodnim softverom i radom u njemu kroz izradu jednogkratkog filma/videa. Uporedo pored obucavanja u korišcenju softvera, polaznici ce nauciti osnove realizacije kratkog filma/videa i osnove audio/video digitalne tehnologije.

_____________________________________________________________________

SELEKTIRAN PROGRAM “VIZUELNE INTERVENCIJE” –10.05.2011.

Ove godine program Vizuelne intervencije, obeležice saradnja sa Dis-patch festivalom i intervencije umetnika u javnim prostorima.

Umetnici okupljeni oko Dis-patch-a, bavice se nekim od prirodnih i socioloških aspekata grada Majdanpeka, kroz umetnicku interpretaciju i produkciju. Ovom prilikom Kids-patch radionica ce imati i premijerno izvodenje svojih radionica van Beograda, na prostoru Srbije.

Javnim intervencijama umetnika mlade generacije, Marka Markovica, Branka Milanovica i Vladimira Miladinovica http://www.vladimirmiladinovic.blogspot.com/ , grad ce u trajno vlasništvo dobiti tri rada izvedena u, za ove umetnike specificnim medijima, a usko vezanim za samu strukturu i osobenost grada.

U bazenu osnovne škole “12. Septembar”, za vreme trajanja festivala, umetnica Ivana Ivkovic ce se publici u Majdanpeku predstaviti novom ambijentalnom instalacijom vezanom za njen rad “Holly office” http://www.ivanaivkovic.com/projects/office/index.html

Laura Arena umetnica iz New York-a, premijerno ce prikazati dva video rada nastala tokom protekle godine za vreme rezidencijalnog boravka na Islandu i tokom putovanja po Palestini i Izraelu.

Dejan Markovic, mladi umetnik koji živi i radi u Berlinu, ce u jednoj od stambenih zgrada izvesti zvucnu instalaciju inspirisanu rudnickim kopovima grada Majdanpeka.

Umetnici koji na razlicite nacine poimaju savremenu umetnost i specificnost njihove produkcije, doprinece da ovogodišnje izdanje SOUND AND VISIONS festivala ni po cemu ne zaostaje za tendencijama koje se prezentuju na evropskim festivalima slicnog profila.