Majdanpek

Teritorija opštine Majdanpek smeštena je na obroncima Južnih Karpata u Istocnoj Srbiji, u vodotoku reka Dunav I pek.Na 932 km2 nastanjeno je 23.704 stanovnika u dva gradska (Majdanpek,koji je administrativni centar, i Donji Milanovac) i 12 seoskih naselja (Debeli Lug, Leskovo, Jasikovo, Vlaole, Rudna Glava, Crnajka, Klokocevac, Topolnica, Boljetin, Mosna, Golubinje i Miroc).

Granici se sa opštinama Bor, Negotin, Kladovo, Golubac, Kucevo, I Žagubica, a na saveru Dunavom, sa Republikom Rumunijom što joj daje status pogranicne opštine. Majdanpecka opština jedna je od tri na cijoj je teritoriji Nacionalni park Djerdap. Reljef opštine je ptretežno brdsko-planinski. Najviši vrh je na malom Kršu – Garavan 929m nadmorske visine, grad Majdanpek leži na 250m nadmorske visine, a Donji Milanovac na 75m nadmorske visine. Klima je kontinentalna

Ovi prostori su prvenstveno poznati po bogatstvu rude bakra i plemenitih metala.Ovde se rudarilo mnogo ranije nego u drugim delovima Evrope.Postoje materijalni tragovi stari 6000 godina koji ukazuju na iskopavanja rude na lokalitetima u Rudnoj Glavi.Zlatonosna reka Pek oduvek je privlacila ispirace zlata. Tradicionalan nacin ispiranja zlata se i danas neguje u pojedinim selima.

Proizvodni kapaciteti skoncentrisani su u gradskim sredinama. U Majdanpeku su to RBM, FBC, IPM-fabrika – “Zlatara” , a u industrijskoj zoni Donjeg Milanovca, u Mosni, to su IPM – fabrika “Megaplast”, FEP, Intra-lighting, Beomark industrija. Preduzrtništvo je još u fazi razvoja i mahom su u pitanju uslužne delatnosti koje imaju primat nad proizvodnjom.

Priroda je bogato darovala ove prostore poklonivši im mnogo prirodne lepote i retkosti. Blizina i bogatstvo voda, brda obrasla gustom šumom u zaledu, sve je to oduvek za stanovnike ovog kraja znacilo izvor života.

Ljudi i obicaji su još jedna osobenost ovog kraja.U pojedinim delovima opštine još uvek se neguju stari obicaji vezani za praznike (Badnje Vece,Uskrs, Ðurdevdan, seoske slave i zavetine) što danas predstavlja pravo malo etnološko blago.

Specifican i povoljan geografski položaj, bogato kulturno istorijsko naslede i obicaji, prirodni resursi, Dunav i šume, brda i rudnici- sve je to opština Majdanpek.