Industrijski turizam

Ideja organizovanja ove svojevrsne ture, prvenstveno je produkt želje za upoznavanjem mladih umetnika, nosioca srpske umetnicke scene, sa estetikom koju nose vizuelno atraktivne lokacije Rudnika Bakra Majdanpek poput Severnog Revira, Flotacijskog jezera ili Servisa Teških Vozila. Ovaj vid predstavljanja industrijskih bogatstava Majdanpeka pruža mogucnost da u buducnosti, grad bude prepoznat u mnogim filmovima i video spotovima mladih srpskih reditelja, kao i video radovima nove srpske umetnicke scene.

Južni Revir

Kada u Majdanpek covek dolazi po prvi put, prva stvar zbog koje mu na tren stane dah, jeste prizor Površinskog kopa sa desne strane i sada vec ogromnog jezera nastalog uticajem više faktora. Dokaz o atraktivnosti, ove, pa i drugih lokacija, koje su do sada prepoznali i neki majdanpecki umetnici, jeste da mnogi ljudi, po dolasku ili odlasku iz našeg grada, iskoriste ovaj post apokalipticni pejzaž za pozadinu svojih portreta.

Severni Revir

Severna sekcija površinskog kopa RBM-a, smeštena iza planine Starice, ciji su deo oboda pojeli bageri, još jedno je od mesta koje svojom autenticnošcu može predstavljati plodno tlo za filmske scenografije ili neku drugu interakciju sa kreativnom mišlju kreatora umetnickog dela.

Groblje Guma

Stotine istrošenih, u kolone i redove poredanih “dumper “ guma, nikoga zasigurno ne mogu ostaviti ravnodušnim. Na ovom mestu ne može se napraviti loša fotografija. Prosto ne može.

Flotacijsko jezero

Smešteno je kao što i ime govori, kraj sekcije Flotacija, ciji su otpadni nusproizvodi njegov sastavni deo. Tajna nestvarne nijanse tirkiza,kao glavne karakteristike jezera, leži upravo u njenom sastavu. Kontrast oslikan u borbi prirode i hemijske agresije i skoro fatamorganicni osecaj koji nosi ovo mesto, aduti su po pitanju atraktivnosti lokacije.

Servis teških vozila

Pit stop teškaša koji nose na desetine tona rude na preradu i ciji je remont i održavanje od krucijalnog znacaja za nivo produktivnosti RBM-a. Ekipe automehanicara, elektricara i inženjera u garažama servisa svakodnevno vode borbu sa problemima koji nastaju tokom rada ovih gorostasnih mašina. Dokaz potvrde price o potencijalnoj filmskoj ili bilo kakvoj drugoj “karijeri” opreme ili lokacija RBM-a,našli smo u bliskoj prošlosti, pri snimanju filma “Tilva Roš”, kada je damper bio “kolovoda” protesta radnika niz ulice Majdanpeka.